Tabara de Echitatie – La Castel

TabereCuSuflet384Dupa amiaza am calarit din nou, apoi am vizitat Castelul din Arcus. Ziua s-a incheiat cu o noua runda de karaoke:)

Castelul Szentkereszty situat pe un domeniu impresionant la marginea satului Arcus, este un obiectiv ce nu trebuie ratat daca va aflati in zona . A fost pe rand resedinta nobiliara, CAP, tabara de sculptura, casa de vacanta pentru Ceausescu, Centru Cultural, iar acum a fost retrocedat mostenitorilor dupa un lung proces.

Iata pvestea sa:
Castelul Szentkereszty nu se poate spune că a fost construit de o singură persoană, la o dată anume. Fiecare proprietar prin mâna căruia a trecut conacul, şi-a lăsat o semnătură asupra elementelor arhitecturale, actuala înfăţişare rezultând după o serie de modificări, renovări şi adăugiri.

Menţionat documentar pentru prima dată în 1773, castelul s-a aflat odată şi în posesia familiei Daniel din Vârghiş, după care a fost cumpărat de György Kálnoky. După moartea contelui, în 1844, moşia a rămas soţiei, Anna Haller, care s-a recăsătorit cu baronul Zsigmond Szentkereszty (de unde şi numele castelului). Împreună, s-au ocupat de extinderea conacului şi se presupune că Anna ar fi fost responsabilă de amenajarea şi îngrijirea parcului dendrologic.

La moşia din Arcuş s-a mutat apoi fiul baronului, Béla Szentkereszty, căsătorit cu Maria, fiica puternicelor familii Florescu şi Bibescu. Mişcare inteligenţă de altfel, căsătoria aducând o avere şi mai mare în rândul neamului Szentkereszty şi permiţându-le financiar să adauge etajul conacului şi să îmbogăţească arhitectura interioară.

Ultima schimbare la faţă i s-ar atribui baronul maghiar Béla Szentkereszty cel tanar, care i-a definitivat stilul neobaroc cu accente renascentiste. A fost ultimul proprietar de drept al domeniului şi a murit în 1944, în condiţii niciodată elucidate.

O dată cu noul regim din 1945, castelul a trecut în rezerva statului şi aici au funcţionat, pe rând, un orfelinat, şcoală de mecanici agricoli, sediu CAP. Comuniştii au distrus piesele de mobilier din interior şi au reamenajat castelul, după placul lui Ceauşescu, care l-a vrut casă de vacanţă. Ca multe alte foste ansambluri nobiliare râvnite de Nicu’ şi transformate în cabane de vânătoare sau reşedinţe de weekend, şi Arcuş a fost desfigurat, restructurat, ca mai apoi să nu-l găzduiască pe dictator niciodată, după spusele localnicilor.

Se pare că Ceauşeştii n-au trecut pe aici, dar elemente ale design-ului “de bun gust”, marca “Ceauşescu se pricepe toate”, au rămas. Baia cu mozaic suflat cu aur de exemplu, a fost folosită într-o expoziţie cu tematică kitch, organizată acum ceva timp în interiorul castelului.

După ce a scăpat de sub asediul comunist, castelul a devenit centru cultural sub patronajul Ministerului Culturii. Până nu demult, se organizau aici baluri, spectacole de teatru, concerte, galerii de artă, găzduind importanţi jucători ai scenei, artei şi culturii româneşti.

Astazi castelul nu poate fi vizitat, cu exceptia parcului dendrologic, fiind revendicat si castigat de un moştenitor al fostului proprietar, care locuieşte în Africa de Sud.

Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

2 thoughts on “Tabara de Echitatie – La Castel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s