Cu bicicletele la Elena, in Bulgaria

gal2In minivacanta de Rusalii (18-20 iunie) va invitam sa descoperim o zona interesanta, plina de rezervatii naturale, monumente UNESCO, cascade si lacuri, in jurul orasului Elena!
Vom strabate trasee frumoase, vom poposi in sate izolate, vom vizita cetati romane si manastiri sihaste, vom parcurge canioane si ne vom racori in bazine naturale, intr-un cuvant, vom descoperi o multime de lucruri interesante si vom petrece trei zile minunate! 

Elena este situat in Muntii Stara Planina din Bulgaria, la 218 km de Bucuresti. La inceputul secolului trecut era compusa din 16 sate izolate intinse pe dealurile din jur, multe dintre ele doar partial locuite astazi.
Este cunoscut ca Bethleemul Balcanilor datorita numarului mare de biserici si manastiri. In apropiere se afla mai multe monumente ale naturii, cum ar fi Haidushki chukar unde se gaseste Elefantul – un stejar batran despre care se spune ca are 1300 de ani!

Sunt multe legende despre crearea orasului, insa cea care m-a impresionat este povestea celor doi indragostiti. Se spune ca Elena si Samoil, doi tineri din doua sate invecinate, s-au indragostit unul de celalalt. Si asa de mare era dragostea lor incat au decis sa se casatoreasca. Nunta a avut loc in satul Elenei – Kapinovo, situat in nord. Dupa nunta, cei doi tineri casatoriti au calatorit peste munte catre satul lui Samoil, Tvarditsa. Pe locul actualului oras Elena, tinerii au fost atacati de un grup de hoti. Samoil s-a luptat incercand sa isi salveze sotia, ba chiar si Elena a doborat un gealat cu ciomagul, insa hotii, mai multi la numar si mai vicleni, i-au doboratsi i-au ucis. De durere, parintii lui Samoil au decis sa raman pe acest loc si i-au dat numele de Elena.

Iata programul pe zile:


Ziua 1

In prima zi vom parcurge distanta pana la Elena. Pe drum ne vom opri la cateva obiective importante si vom face o tura pe biciclete in zona carstica Hotnitsa. Ca de obicei, avem in vedere doua trasee, din care unul mai usor, pe care sa il poata parcurge si copiii:) 

Date tehnice:
Distanta auto: 218 km
Traseu bicicleta I: 31 km lungime, 280 m diferenta de nivel.
Traseu bicicleta II: 12 km / 100 m
Profil traseu: Se merge pe asfalt si drumuri de tara.
Obiective de vizitat: Canionul Hotnitsa, Cascada Kaya Bunar, Pestera Musina, Ponorite, Cetatea romana Nicopolis ad Istrum – monument UNESCO, Manastirea isihasta Preobrajenie

Canionul Hotnitsa si Cascada Kaya Bunar
hot3Canionul Hotnitsa a fost taiat in calacarele moii de la poalele masivului Stara Planina, formand o multime de cascade, marmite si bazine cu apa cristalina. Cascada Kaya Bunar aflata chiar la intrarea in canion este cea mai mare, cu o cadere de apa de 30 de metri. In spatele ei se afla un podet de lemn pe care daca il trecem, pasii ne vor purta pe o Ecopoteca fermecatoare, de 1,5 km lungime, cu scari si podete suspendate peste cascade! Are 1.5 km lungime si este prima de acest fel construita in Bulgaria. Desi canionul Hotnitsa nu are dimensiuni impresionante, este un loc plin de farmec, ce aminteste de cascadele de la Plidvice.

Geocomplexul Musina
PonoriteGeocomplexul Musina cuprinde Pestera Musina precum si doua avene cunoscute ca “Ponorite”. Pestera Musina are mai multe galerii fosile si active, la capatul careia se afla Lacul Albastru. Aici legenda spune ca se afla ingropat aurul romanilor. Inginerii romani au captat resurgenta din aceasta pestera si au construit un apeduct pentru a alimenta orasul Nicopolis ad Istrum aflat in apropiere.
Avenele de la Ponorite au 25 m adancime si pot fi vizitate pe niste scari de lemn.

Nicopolis ad Istrum
320px-Nikopolis_ad_Istrum_overview_KlearchosNicopolis ad Istrum este un oras fondat de către imparatul roman Traian pentru a comemora victoria sa în Razboaiele impotriva Dacilor. Orasul a fost fondat in jurul anilor 101-106 si a atins perioada sa de glorie în timpul domniilor împărațiilor Traian, Hadrian, Dinastia Antoninilor și Dinastia Severilor. Ruinele sale bine pastrate vorbesc despre importanta evenimentului care a generat constructia orasului. Se disting mai multe bisericii, drumul roman ce strabatea orasul, templul Dianei, zidul cetatii etc. Este pe lista monumentelor UNESCO.
Din punct de vedere lingvistic, Nicopolis ad Istrum poate fi considerat locul de baștină a tradițiilor literare a limbilor germanice. În timpul secolului al IV-lea, un misionar, traducător și episcop gotic pe nume Wulfila a primit permisiunea împăratului Constanțiu al II-lea de a imigra împreună cu grupul său de convertiți în Moesia și de a se stabili în apropierea cetății. Acolo acesta a inventat alfabetul gotic și a tradus Biblia din greacă în gotică.

Manastirea Preobrajenie
M.Preobrajenski_04Preobrajenie inseamna Schimbarea la Fata. Manastirea pe care o sa o vizitam, situata in spectaculoasele chei facute de raul Iantra, intre pereti impresionanti de piatra, poarta acest hram. Este o manastire isihasta construita in secolul XI de calugarii atoniti de la Manastirea Vatopedi. Dupa cucerirea otomana a fost distrusa, fiind refacuta la inceputul sec XIX de parintele Zoticus. La reconstructia bisericii au lucrat artisti de renume ai Renasterii bulgare, cum ar fi  pictorul Zahari Zograf sau arhitectul Kolyu Ficheto. Pictura exterioara este foarte frumoasa iar registrul cuprinde teme rar intalnite in lumea crestina, specifice traditiei isihaste.
Calugarii isihasti, numiti si misticii crestinatatii, repetau in permanenta, rugaciunea Inimii, o rugaciune scurta, de 24 de silabe. Aceasata asceza mentala a dus la crearea unor tehnici psihofizice, inclusiv o tehnica speciala de respiratie. Din acest motiv, isihasmul a fost considerat o punte de legatura intre crestinism si religiile orientale.


Ziua 2

A doua zi este cea mai frumoasa:) Vom merge pe malul raului Vesselina si vom vedea podul roman, barajul Iakovtzi si manastirea Kapinovo!

Date tehnice:
Traseu I: 46 km lungime, 680 m diferenta de nivel.
Traseu II: 15 km / 200 m
Profil traseu: Se merge pe asfalt, drumuri de tara si poteci.
Obiective de vizitat: lacului Iovkovtzi, podul roman de pe raul Vesselina si manastirea Kapinovo si cascada Kapinovo

Manastirea si cascada Kapinovo
249_004_Kapinovski_manastirManastirea Kapinovo are hramul Sf.Nicolae facatorul de minuni si dateaza din 1272, conform unei inscriptii de pe pereti. In 1393, cand Taratul de la Tarnovo este cucerit de otomani, manastirea este ruinata si de abia in secolul XVII este refacuta cu ajutorul si din fondurile populatiei locale. Biserica dateaza din 1835 si are o poveste interesanta. Pentru ca autoritatile turce nu dadeau aprobare pentru construirea manastirii, zugravii lucrau noaptea iar ziua faceau fum pentru a inegri zidurile. Cand au venit turcii in inspectie, zugravii le-au spus ca doar refac un zid vechi ce sta sa cada. In biserica poate fi admirat un iconostas din sec XVIII, precum si icoane de mare valoare.
In apropierea manastirii se gaseste cascada Kapinovo. Este o csacada mica, de 6-7 m inaltine, insa apa se varsa intr-un bazin de 7 m adancime si lat de 20 m, inconjurat de pietre albe, netede, numai bune pentru stat la plaja dupa o balaceala:)

Lacul Iovkovtzi si Podul Roman
Podul Roman Lacul Iovkovtzi este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Bulgaria. Numele sau provine de la un sat aflat acum sub ape. Este situat pe raul Vesselina, la altitudine mica iar vara este o destinatie placuta pentru balaceala:)
Daca vom cobora pe raul Vesselina, dupa baraj, vom gasi un misterios artefact roman – un pod cu arc ce uneste inca cele doua maluri. Pana in urma cu cativa ani la baza podului se gasea o inscriptie. In lunile de vara vegetatia creste atata de mult incat podul poate fi gasit cu greu.


Ziua 3

In a treia zi vom vizita Elena si vom descoperi satele si catunele ascunse in vai si pe culmile dealurilor. Vom merge prin Rezervatia naturala Haidushki Chukar, ne vom racori la casacada Hristivtsi apoi vom vedea stejarul vechi de 1300 de ani.

Date tehnice:
Traseu I: 46 km lungime, 780 m diferenta de nivel.
Traseu II: 16 km / 260 m
Profil traseu: Se merge pe drumuri de tara cu asfalt.
Obiective de vizitat: orasul Elena, casacada Hristivtsi, Haidushki Chukar

Elena
1280px-Bulgaria-Elena-03Orasul Elena nu este mare, are doar 7500 de locuitori. Este cunoscut insa ca Bethleemul Balcanilor datorita numarului mare de biserici si manastiri din perioada Renasterii bulgare.
Locul cel mai sacru al orasului este biserica Sf.Nicolae. Biserica este mentionata intr-o scrisoare din 1518, dar este mult mai veche. Pana in secolul XVIII era singura biserica din zona, satenii de la satele din jur venind de la km distanta pentru slujba de duminica. In 1800 a fost arsa pana la temelii de turci, inclusiv o biblioteca cu manuscrise pretioase. Enoriasii au recladit-o timp de 40 de zile si 40 de nopti. Pentru ca nu aveau aprobarea administratiei turcesti, dimineata vopseau zidurile cu smoala ca sa para vechi.
Turnul cu ceas este un alt monument emblematic al Elenei. A fost construit in 1812 de un artist necunoscut in asa fel incat sa fie vizibil in orice punct al orasului.
Elena mai este renumita pentru bucataria sa, in mod special pentru Elenski but (preparat din picior de porc) si pentru rachiul de Elena:)

Haidushki Chukar, Cascada Hristivtsi si Stejarul Elefant
hristovski-vodopadRezervatia Haidushki Chukar este colierul verde de la gatul Elenei! Are o suprafata de 230 ha in care gasim o padure virgina cu copaci milenari, dar si formatiuni geologice spectaculoase.
Cascada Hristivtsi este formata de raul  Miykovska si are 9 m inaltime. Formatiunile geologoce interesante, precum si speciile endemice au dus in anul 1974 la crearea unei arii protejate in jurul cascadei.
Stejarul Elefantul este renumit pentru varsta sa: 1300 de ani! Este numit astfel pentru ca are o craca ce seamana cu trompa unui elefant.


Cost: 400 lei / persoana. Un avans de 50% trebuie platit pana miercuri, 1 iunie.

Ce oferim:
– Cazare in camera duble, pensiune de 3 stele cu piscina – 2 nopti / mic dejun la pensiune / pranz on bike/ ghidare traseu / asistenta tehnica biciclete / si cel mai important, multa voie buna, aer curat si locuri minunate:)
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 35% reducere;
– Supliment camera single 15%;
– Intrarea la obiectivele turistice nu intra in cost.

Servicii suplimentare:
– Inchiriere bicicleta 60 lei/zi;
– Transport Bucuresti – Elena (inclusiv bicicleta) 100 lei.

Inscriere: Pentru Inscrieri completati Formularul Weekend Activ.

gal2Cazare
Vom sta la un han rustic, situat pe malul lacului Iovkovtzi, cu piscina si tot confortul (vezi foto)
Hanul nu are multe locuri, asadar va rugam sa va grabiti daca doriti sa veniti!

De avut in vedere: Conform MAE, copiii minori pot iesi din tara daca indeplinesc una din urmatoarele conditii:
– sunt insotiti de ambii parinti;
– sunt insotiti de un parinte si are declaratia  autentificata de catre notar din care sa rezulte acordul celuilalt parinte cu privire la efectuarea calatoriei sau hotararea judecatoreasca definitiva de incredintare a copilului;
– sunt insotiti de un adult care are declaratia autentificata din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Pentru a trecerea frontiera cu masina este necesar să aveți, pe lângă un act de identitate valabil, talonul autovehiculului, ITP și cartea verde în termenul de valabilitate.
În cazul în care nu sunteți posesorul autovehiculului, veți avea nevoie de împuternicire sau contract de comodat de la posesorul din acte.

Alte informatii: Vezi cum a fost la Tura Velo de Rusalii de anul trecut. Pentru mai multe detalii va rugam nu ezitati sa ne contactati.


One thought on “Cu bicicletele la Elena, in Bulgaria

Leave a comment