Manastirea Preobrajenie si Veliko Tarnovo

TabereCuSuflet.0335Prima zi a minitaberei de Rusalii s-a incheiat cu un tur al fostei capitale a Taratului Bulgar – Veliko Tarnovo. Pe drum am urcat faleza de pe malul Yantrei si am vizitat Manastirea Preobrajenie.

Veliko Tarnovo – cunoscut ca „Orașul Țarilor” se afla pe malul râului Iantra. A fost capitala Țaratului vlaho-bulgar între anii 1185-1393. Orașul vechi se afla pe trei dealuri : Țareveț, Trapezița și Sveta Gora. Fostele reședințe ale țarilor și ale patriarhilor Țaratului vlaho-bulgar se află pe dealul Țareveț.

Preobrajenie inseamna Schimbarea la Fata. Manastirea cu acest hram este situata pe drumul catre Veliko Tarnovo, intre pereti impresionanti de piatra, in spectaculoasele chei facute de raul Iantra. Este o manastire isihasta construita in secolul XI de calugarii atoniti de la Manastirea Vatopedi. Dupa cucerirea otomana a fost distrusa, fiind refacuta la inceputul sec XIX de parintele Zoticus. La reconstructia bisericii au lucrat artisti de renume ai Renasterii bulgare, cum ar fi  pictorul Zahari Zograf sau arhitectul Kolyu Ficheto. Pictura exterioara este foarte frumoasa iar registrul cuprinde teme rar intalnite in lumea crestina, specifice traditiei isihaste.
Calugarii isihasti, numiti si misticii crestinatatii, repetau in permanenta, rugaciunea Inimii, o rugaciune scurta, de 24 de silabe. Aceasata asceza mentala a dus la crearea unor tehnici psihofizice, inclusiv o tehnica speciala de respiratie. Din acest motiv, isihasmul a fost considerat o punte de legatura intre crestinism si religiile orientale.

Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s